Ruuat

Näitä ainakin kannattaa maistaa – Turistien thairuuat top-10, olkaa hyvä! 

Thaimaalaiset ruuat ovat erittäin tunnettuja maailmalla. Useat tuoreet raaka-aineet, mausteet ja yrtit, tekevät siitä mielenkiintoista ja ravitsevaa.

Thaimaalaiset ovat aina osanneet yhdistää useita makuja yhteen. Ruuista löytyykin tulisen, suolaisen, makean, happaman ja katkeran yhdistelmiä. Voisi luulla että yleisin mauste on chili, mutta se on kalakastike.

Monet ruuista nautitaan keitetyn riisin kanssa, mutta myös nuudeleita käytetään. 

Listalla on käytetty juuri sille ruualle ominaisinta/yleisintä raaka-ainetta, mutta useimmat Thairuuat voi tilata halutessaan kanalla, naudan- tai sianlihalla, kalalla, ravuilla tai merenelävilla.

1. Khao Pad Kai – Paistettua Riisiä Kanalla – Fried Rice With Chicken

Khao Pad Kai

Erittäin suosittu ja edullinen perusruoka. Tarjoillaan yleensä pienen salaatin kera, jossa on kurkkua, tomaattia, ruohosipulia ja annoksen päälle puristettavia limenviipaleita.

Ainekset: Riisiä, kananmunaa, sipulia, valkosipulia, soijaa, sokeria, suolaa, chiliä, kalakastiketta, kanaa. 

2. Pad Thai Kai – Paistetut Nuudelit Kanalla – Fried Noodles with Chicken

Pad thai gai fried rice noodle with chicken, egg, tofu, bean sprout, ground nut. The basic version of pag thai. Nong Khai, Thailand, 2012.

Ikivanha klassikkoruoka myös länkkärin makuun. Pad Thai (lisä)maustetaan itse vielä pöytämausteilla, joihin kuuluvat chili, sokeri, kalakastike ja limeviipaleet.

Ainekset: Riisinuudeleita, kananmunaa, sipulia, tofua, tamariinia, chiliä, ituja, pähkinärouhetta ja kanaa.

3. Kai Pad Med Mamuang – Paistettua Kanaa Cashewpähkinöillä – Fried Chicken With Cashew Nuts

Kai Ped Mamuang

Hieman hintavampi Kai Pad Med Mamuang maistuu kaikille. Ruoka on thaimaalainen versio kiinalaisesta Kung Pao Chickenista. Tulisuus pysyy aisoissa, kunhan muistaa syödä varovasti annoksessa olevia paahdettuja chilejä.

Ainekset: Kanaa, cashew pähkinöitä, sipulia, ruohosipulia, valkosipulia, kuivattua chiliä, osterikastiketta, soijakastiketta, seesamiöljyä, sokeria valkopippuria.

4. Käng Khiau Wan Kai – Vihreä Curry Kanalla – Green Curry Chicken

Green Curry Kai

Todellinen klassikko tilataan Thaimaassakin usein englanninkielisellä nimellä Green Curry. Suora käännös Käng Khiau Wanista on makea vihreä curry.

Ainekset: Kanaa, munakoisoa, kookosmaitoa, vihreää currytahnaa, palmusokeria, kalakastiketta, limenlehtiä ja basilikaa.

5. Poo Pia – Friteerattuja Kevätkääryleitä – Deep-Fried Spring Roll

Spring Rolls

Kevätkääryleet ovat suosittuja ympäri Aasiaa. Niissä käytetään erilaisia täytteitä paikasta riippuen. Tarkoillaan yleensä makea chilikastikkeen kanssa.

Ainekset: Taikina (vehnä), ituja, tofua, kasviksia.

6. Tom Kha Kai – Kookosmaitokeittoa kanalla – Coconut Soup With Chicken

Tom Kha Kai

Tom Kha Kai tarkoittaa kana galanga keittoa. Galanga on aasialainen mauste jota saadaan jauhamalla inkiväärin sukuisen kasvin juuria. Keitto on hieman tulista ja hapanta.

Ainekset: Kanaa, kookosmaitoa, galangalia, sitruunaruohoa, chilejä, korianteria, sieniä, kalakastiketta ja limemehua. 

7. Panang Curry Kai – Kanaa Kookoskermakastikkeessa – Chicken in Coconut Cream Sauce

Panang Curry Kai

Panang Curry on tulisuudeltaan yleensä miedompi kuin muut curryt. Sen kookoskermakastike on täyteläistä ja paksua.

Ainekset: Lihasuikaleita, limenlehtiä, kookosmaitoa, panang currytahnaa, palmusokeria ja kalakastiketta.

8. Tom Yam Kung – Tulinen Katkarapu keitto – Spicy Shrimp Soup

Tom Yam Kung

Tom Yam on suosittu keitto ympäri Aasiaa. Yleisimmin sitä syödään ravuilla (kung), mutta myös kanalla, possulla, naudanlihalla ja merenelävillä. Keitto on tulinen, hapan ja koukuttava.

Ainekset: Tom yam tahnaa tai lientä, katkarapuja, sitruunaruohoa, limenlehtiä, limemehua, kalakastiketta ja chilejä.

9. Som Tam (Thai) – Vihreä Papaija Salaatti – Green Papaya Salad

Som Tham Thai

Som Tam on todennäköisesti Thaimaan suosituin ruoka. Som Tam tarkoittaa “hapanta nuijittua” ja nimi tulee tavasta tehdä somtamia, eli nuijia ainekset keskenään isossa morttelissa. Somtameja on useita erilaisia ja Som Tam Thaista on helpoin aloittaa somtam makumatkailu, koska siinä ei käytetä plaa raa:ta eli mädätettyä kalaa.

Perus ainekset: Papaijaa (ei kypsää), kuivattua katkarapua, tomaattia, palmusokeria, pähkinöitä, kalakastiketta, limemehua, yrttejä.

10. Pad Krapau Muu – Possua Basilikalla – Pork With Basil

Krapau muu

Vanha Thaimaalainen perusruoka, jota myydään melkein joka paikassa. Annos on yleensä jonkin verran tulinen. Se tarjoillaan usein paistetun kananmunan kanssa. Tämän voit varmistaa sanomalla tilauksen yhteydessä ”khai dau”. Voit tilata paistetun munan myös muiden annosten kylkeen.

Ainekset: Jauhelihaa, basilikaa, valkosipulia, chiliä, vihreitä vihanneksia

Thaimaalaisia ruokia ja niiden erilaisia variaatioita on todella paljon. Thaimaan eri osilla on myös omia paikallisia ruokia. Vain rohkeasti maistelemalla löydät omat suosikkisi ja Thaimaalainen ruokakulttuuri sopiikin hyvin tähän, koska ravintolassa on tapana tilata porukalla useita annoksia pöytään, kaikkien yhteisesti syötäväksi.