Ei sadetta ilman dengueta

Share Button

Thaimaa valmistautuu jokavuotiseen denguekuumeaaltoon. Pelkoa herättää suositun näyttelijän Thridsadee ”Por” Sahawongin kuolema maanantaina. Hän kuoli denguekuumeen aiheuttamiin tulehduksiin ja komplikaatioihin, oltuaan sitä ennen koomassa jo kaksi kuukautta.

Thaimaan Kansanterveyslaitoksen kansliapäällikkö Dr. Sopon Mekthon kertoo, että denguekuumepotilaiden määrä voi nousta tänä vuonna jopa 166 000:een. Viimeisin iso denguekuumeaalto tapahtui 1987, jolloin todettiin n. 170 000 tapausta. Vuonna 2015 tapauksia oli n. 140 000.

Dr Soponin sanoo että suurinosa potilaista on 15-24 vuotiaita ja lisää että juuri nuoret ovat isoimmassa vaarassa sairastua moskiiton puremista tarttuviin tauteihin.

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan dengue on maailman nopeiten leviävä trooppinen tauti. Denguetapauksia maailmassa arvioidaan olevan noin 50 miljoonaa vuosittain.

Denguekuumeen oireita ovat pitkittynyt kuume, päänsärky, nivel- ja lihaskivut, väsymys, pahoinvointi, oksentelu ja ihottuma. Dr Soponkehoittaa ihmisiä ottamaan heti yhteyttä lääkäriin kun he epäilevät sairastuneensa. Hoitamattomana dengue saattaa aiheuttaa hengenvaarallisia komplikaatioita ihmisessä.

Denguekuumeeseen on kehitetty rokotetta jo kauan, mutta täydellisti toimivaa rokotetta ei vielä ole. Muutamat maat kuten Mexico ja Filippiinit, ovat kuitenkin jo myöntäneet lupia denguerokotteille ja niiden tutkimus- ja kehitystyö jatkuu.

Hyttysten ja denguen lisääntymistä edistäviä sateita on jo koettu tällä viikolla ympäri Thaimaata. Tärkeimmät suojakeinot dengueta vastaan ovat ulkona olevien vettä keräävien astioiden tyhjänä pitäminen, paljaalle iholle laitettavat moskiittokarkoitteet ja moskiittoverkkojen käyttö nukkuessa.

An anti-government protester carries out fumigation to prevent the spread of dengue fever during a rally near the Government Complex in Bangkok February 16, 2014. REUTERS/Chaiwat Subprasom
Mies kaasuttaa viemäreissäkin sikiäviä moskiittoja Bangkokissa.

Share Button